MEDARBETARNA

Skarpö – utbildningscentrum i skärgårdsmiljö

På Skarpö finns Systembolagets eget lärcenter. Där har såväl nya som gamla medarbetare förkovrat sig sedan slutet på 1970-talet – allt för att kunna ge våra kunder så god service som möjligt.

År 1978 sätts spaden i jorden för Systembolagets egen kursgård på Skarpö utanför Vaxholm. Frågan om en kombinerad kurs- och semestergård hade drivits av vd Rune Hermansson i flera år. Först på tal var en tomt på Värmdö där ett sommarställe som tillhört skådespelaren Gösta Ekman d. ä. bjöds ut. Köpeavtal skrevs, men byggnadslov medgavs aldrig. En motorväg skulle dras över tomten.

Så tittar man sig om efter en ny tomt på Ljusterö, innan valet faller på Skarpö med en underbar natur och lång strandremsa mot havet. Tomten hade tidigare ägts av markis Lagergren på Tyresö slott.

På Skarpö uppförs en huvudbyggnad med lektionssalar, matsal, sällskapsrum och motionslokal. Småstugor med enkelrum, dusch och toalett, tennisbana och badplats erbjuds för uthyrning till de anställda sommartid. Ursprungligen hyr även medicinteknikföretaget Kabi Vitrum in sig till 50 procent, och gården har därför full beläggning året om.

I början av 2000-talet utvecklas anläggningen med en ny hotellbyggnad.

Där finns än idag Systembolagets Lärcenter med internutbildningar för nya medarbetare och fortbildningar. Det handlar bland annat om kurser inom butiksdrift, ledarskapsutveckling och varukunskap samt utbildningar inom mat & dryck.

Fler artiklar om medarbetarna

MEDARBETARNA

Från grårock till kundmöte

Den orättvisa motboken slopas 1955 och det nya Systembolaget växer fram. Och med det även en ny syn på kunder och personal.

MEDARBETARNA

Grårockarna bakom disk blev din egen personliga dryckesexpert

Idag är det en självklarhet att mötas av ett leende i systembutiken och kunna fråga om vilken dryck som passar till fisksoppan…

MEDARBETARNA

Mode genom tiderna

Kläderna gör mannen – och kvinnan. Och Systempersonalen! Nya moden och trender har satt sin prägel på personalens…