HÄNDELSER

Nyårsstormen 1991

Egentligen är allt som det brukar i de svenska hemmen den här julen. Arne Weise tänder ett ljus i tv-studion och önskar god jul med Kalle Anka och hans vänner. Men under ytan råder förbistring över att julsnapsen inte hann inhandlas på grund av långa köer på Systembolaget. Och än svårare ska det bli att få tag på nyårschampagnen.

"Stoppa Systembolagets terror Expressens löpsedel från 3 januari 1992 Deponent: Systembolaget / Systembolaget AB; Motiv-ID: DA-2015-090613-SYS000918

Jul- och nyårsförsäljningen blir jobbigare än vanligt 1991. Det råkar vara få klämdagar i almanackan det här året och trots fina arbetsinsatser på Systembolaget blir köerna långa. Värst är det i Karlskrona dagen före nyårsafton. Under årets första dagar blåser det upp en storm mot Systembolaget som personalen sent ska glömma. I Karlskrona rasar politikerna och i tidningar, radio och tv får bolaget massor av skäll.

Björn Rydberg, Systembolagets dåvarande presschef, minns turbulensen:

”Det var en oerhört jobbig tid, både för kunderna och för personalen. Expressens löpsedlar basunerade ut ’Stoppa Systembolagets terror mot kunderna’ och journalisten Ulf Nilson kritiserade Systembolagets Sovjetbyråkrati.”

Problemen beror inte på för liten bemanning, utan snarare på att kundtillströmningen blir för stor för butikernas kapacitet. De begränsade öppettiderna (och på den här tiden var det inte lördagsöppet) börjar nu ifrågasättas.

”Det var en oerhört jobbig tid, både för kunderna och för personalen.”

Men det finns också de som tycker att det gnälls för mycket på Systembolaget och att de långa köerna går att undvika med bättre planering. En insändarskribent i Värmlands Folkblad påpekar: ”Jag handlar själv ofta på torsdagskvällen och är ibland nästan ensam i butiken.”

Regeringen tillsätter en alkoholpolitisk kommission under ledning av Ingemar Mundebo som ska se över hela den svenska alkoholpolitiken. Den främsta uppgiften blir att formulera en strategi för att nå målet att minska den totala alkoholkonsumtionen och att begränsa alkoholens skadeverkningar.

Vissa debattörer hakar på utifrån den pågående EU-debatten och menar att öl och vin ändå snart kommer att bli en stapelvara i svenska livsmedelsaffärer och att det bara kan bli positivt för de svenska kunderna.

Systembolaget inleder ett arbete med att bygga om fler butiker för självbetjäning och göra allt för att undvika att nya köproblem ska uppstå. Systembolagets dåvarande vice vd Jan Thagesson uttalar sig i personaltidningen Bouquet om att det troligen kan komma något gott ur krisen:

”Vi står inför stora förändringar, EES-avtal och EG. Stormen gjorde att klimatet för förändringar är gott. Dessutom känner jag att vi i Systembolaget svetsades samman av kritiken.”

Fler artiklar om händelser

HÄNDELSER

Viktiga vändpunkter

Systembolagets moderna historia innehåller flera viktiga händelser. På 1990-talet diskuteras om Systembolagets ensamrätt strider med…

HÄNDELSER

EU-inträdet: nya spelregler

I början av 1990-talet, inför Sveriges medlemsskap i EU, diskuteras den svenska alkoholpolitiken. En viktig fråga är ifall…

HÄNDELSER

Franzéndomen

När nyårsklockorna ringer in 1995 är det en historisk natt: Sverige träder in i EU. Men det innebär också början på en rättsstrid…