HÄNDELSER

Viktiga vändpunkter

Systembolagets moderna historia innehåller flera viktiga händelser. På 1990-talet diskuteras om Systembolagets ensamrätt strider mot Sveriges medlemskap i EU. Och i början av 2000-talet briserar nyheten om en stor muthärva. I historiens ljus är det lärorika kriser som har stärkt Systembolaget.

1990-talet blir ett stormigt årtionde för Systembolaget. En enorm fråga för svensk alkoholpolitik dominerar: EU-inträdet. Ska Systembolaget med sin ensamrätt överhuvudtaget få finnas kvar?

Men egentligen börjar 90-talet med en annan historisk vändpunkt: den så kallade nyårsstormen 1991. Det råkar vara få klämdagar i almanackan och det uppstår besvärande köer och långa väntetider till nyår.

Under årets första dagar blåser det upp en mediestorm av sällan skådat slag mot Systembolaget. På Expressens löpsedel kan man till och med läsa om ”Systembolagets terror mot kunderna”.

Regeringen tillsätter en kommission som ska se över hela den svenska alkoholpolitiken. Med en kommande folkomröstning om medlemskap i EU och en anpassning till den fria inre marknaden börjar olyckskorparna kraxa om Systembolagets framtid.

Systembolaget förbereder sig för att öka servicen och förbättra för kunderna. De första butikerna för självbetjäning invigs vid den här tiden och antalet uppfräschade butiker ökar år från år, tillsammans med ökade serviceinsatser.

Samtidigt pågår Sveriges anpassning till EU. 1992 undertecknas EES-avtalet. Där får de nordiska länderna göra en ensidig protokollsanteckning om de nordiska alkoholmonopolens betydelse för folkhälsan. Men denna lilla passus visar sig sakna betydelse när förhandlingarna om EU-medlemskap drar igång på allvar.

EU-kommissionen bjuds in till Sverige för att se hur Systembolaget fungerar i praktiken. Socialminister Bengt Westerberg är värd för en delegation som bland annat besöker Systembolagets paradbutik i Marmorhallarna i Stockholm och en glesbygdsbutik i jämtländska Järpen.

Resan faller väl ut. Kommissionen kan observera att Systembolaget har ett starkt sortiment utan diskriminering av utländska leverantörer med ett brett sortiment i hela landet. Vid en förhandling på Arlanda slås fast att kommissionen ser att Systembolagets detaljhandelsmonopol är förenligt med ett EU-medlemskap.

Men en helt ny alkohollag, anpassad till EU, börjar gälla. Systembolaget förlorar ensamrätten på försäljning till restauranger, och statliga grossisten Vin & Spritcentralen förlorar sitt monopol på import, export och tillverkning av alkohol. Dessutom försvinner den övre alkoholstyrkan för starköl, och den riktigt starka starkölen blir tillåten i Sverige för första gången.

För Systembolaget innebär detta stora organisatoriska förändringar, med en helt ny inköpsorganisation för alla inköp till butikerna. Nu ökar antalet leverantörer från en enda till 115 över en natt. Dessutom inrättar man ett eget laboratorium för kvalitetskontroll av alla nya varor.

En annan utmaning får stort mediegenomslag: Harry Franzén, ICA-handlare i Röstånga i Skåne börjar sälja vin i sin matbutik samma natt som Sverige går med i EU. Franzén utmanar därmed Systembolagets ensamrätt. Som väntat blir Franzén åtalad för brott mot alkohollagen, och överklagar till EG-domstolen, som rättsligt nu får pröva det svenska alkoholmonopolet.

Det blir en orolig tid och dröjer flera år innan domen faller. Men den 23 oktober 1997 ringer Systembolagets jurist från Bryssel: Ensamrätten strider inte mot Romfördraget, som reglerar EU:s gemenskap.

Gabriel Romanus, Systembolagets vd, sätter sig genast ner vid en gammal skrivmaskin och knattrar fram ett brev till personalen som sänds ut med fax. Systembolaget är räddat! Och Franzén? Ja, han får betala 1 800 kronor i böter.

I början av 2000-talet kommer nästa stora utmaning för Systembolaget. Det är maj 2003 och Systembolaget lämnar in en polisanmälan – mot sig själva. En intern utredning har avslöjat misstankar om att butikschefer blivit mutade av leverantörer.

Efter två års polisutredning åtalas totalt 92 personer för mutbrott. Ett stort antal av dem är eller har varit anställda på Systembolaget. I en mängd olika rättegångar fälls både anställda och vinimportörer, och 78 medarbetare får sparken från Systembolaget.

Omställningen från ett totalt monopol på alkoholhantering till att handla med hela världen har inte varit lätt, men genom svårigheter har en företagskultur för framtiden mejslats fram.

Fler artiklar om händelser

HÄNDELSER

Nyårsstormen 1991

Egentligen är allt som det brukar i de svenska hemmen den här julen. Arne Weise tänder ett ljus i tv-studion och önskar god jul…

HÄNDELSER

EU-inträdet: nya spelregler

I början av 1990-talet, inför Sveriges medlemsskap i EU, diskuteras den svenska alkoholpolitiken. En viktig fråga är ifall…

HÄNDELSER

Franzéndomen

När nyårsklockorna ringer in 1995 är det en historisk natt: Sverige träder in i EU. Men det innebär också början på en rättsstrid…