Ursprunget

1955 - Systembolaget grundas

En ny tid randas. På hösten 1955 slopas den kritiserade motboken och svenskarna får börja köpa alkohol utan ransonering. Ett nytt rikstäckande företag grundas – Systembolaget.

1955 är ett år med epokgörande skiften. Sir Winston Churchill avgår som brittisk premiärminister och på andra sidan Atlanten föds en ny ungdomsrörelse: rockmusiken. Elvis Presley gör sin första konsertturné och Bill Haley sjunger Rock around the clock.

Här hemma i Sverige blir Gunnar Sträng ny finansminister, en post han innehar ända till 1976. Begreppet fattigvård avskaffas, samtidigt som det första svenska charterplanet landar på Mallorca. Det är en ny tid med nya intryck och vanor.

Det här är också året för en milstolpe i den svenska alkoholpolitiken. Lagom till att höstlöven faller skrotas den kritiserade motboken. Den 1 oktober slås 41 lokala systembolag med sammanlagt 247 butiker på 147 orter samman till ett enda rikstäckande bolag – Nya Systemaktiebolaget.

Det historiska ögonblicket fångas på bild när den siste motbokskunden på butiken vid Malmtorgsgatan i Stockholm, herr S. Brodd hette han visst, fick sitt ”eldvatten”.

Starkölsförsäljningen orsakar kaos de första dagarna och lagren töms på bryggerierna, vars maskiner går för högtryck

Nu får man börja handla vin och sprit utan formaliteter och ransonering – och till och med starköl. Det var länge en vara som endast gick att köpa mot läkares recept på apoteken.

Det är framför allt starkölsförsäljningen som orsakar kaos de första dagarna och lagren töms på bryggerierna, vars maskiner går för högtryck.

En norrbottning invigde det nya Systemet med att beställa 125 liter brännvin och en halv liter likör på ett bräde. Men övergången från motbok går smidigare än någon vågat hoppas. ”Säkert en stor besvikelse för många! Det hände ju ingenting! De väntade rekordköerna blev det inte mycket av”, konstaterar Systembolagets personaltidning Bouquet.

En ny och friare tid tar sin början – en historia som är berättelsen om Systembolagets utveckling till ett av Sveriges mest servicevänliga företag samtidigt som huvuduppdraget står i fokus: att sälja alkohol med samhällsansvar och utan vinstintresse.

Fler artiklar om Ursprunget

Ursprunget

Från bergsmän till Bratt

Systembolaget är idag ett av Sveriges mest servicevänliga företag med högt förtroende hos svenska folket. Det moderna Systembolaget föddes 1955 då ett stort antal regionala systembolag slogs samman...
Kampen mot brännvinsfloden

Kampen mot brännvinsfloden

Systembolagets historia börjar egentligen redan på 1800-talet. En brännvinsflod sköljer över Sverige. Som en reaktion uppstår nykterhetsrörelsen efter mönster från USA. Det är landets första...
Det första

Det första "bolaget" föds

År 1850 bildas ett bolag i Falun med uppgift att sköta all brännvinshandel i staden. Bergsmännen tar kontroll över utskänkningsrättigheterna och bränneriförsäljningen ”utan beräkning på egen vinst...
Göteborgssystemet - den verkliga föregångaren

Göteborgssystemet - den verkliga föregångaren

När det så kallade Göteborgssystemet skapas 1865 kan man fullt ut börja tala om ett ”systembolag”. Namnet kommer sig av att man bolagiserade krogverksamheten och satte brännvinsförsäljningen i...

"Den stora krogdöden"

De tidiga utskänkningsbolagen driver egna krogar runt sekelskiftet 1900, men det är si och så med service och standard. Att gå på krogen har en negativ laddning. Istället växer antalet kaféer.
Motbokstvång och folkomröstning

Motbokstvång och folkomröstning

Motboken blir ett sätt att kontrollera och begränsa svenska folkets spritinköp. Men det är bristen på varor under första världskriget som blir förutsättningen för att ransoneringen med motbok kan f...
Ivan Bratt

Ivan Bratt

Ivan Bratt är den person som mest av alla förknippas med omläggningen av den svenska alkoholpolitiken. Han var läkaren som blev politiker och företagare, grundare av AB Stockholmssystemet och Vin- ...
Åren med den omstridda motboken

Åren med den omstridda motboken

Motboken var en metod att begränsa och kontrollera svenskarnas alkoholinköp. Det var knappast lätt att vara kund eller systemanställd under motbokstiden. Det omfattande pappersarbetet svällde och...
1955 - Systembolaget grundas

1955 - Systembolaget grundas

En ny tid randas. På hösten 1955 slopas den kritiserade motboken och svenskarna får börja köpa alkohol utan ransonering. Ett nytt rikstäckande företag grundas – Systembolaget.